De pups zijn geboren!

Alle pups hebben een baasje gevonden!

De pups van Nougat en Oreo zijn op 25 maart geboren.
Nougat is bevallen van 14 pups.
Het zijn 8 teefjes en 6 reutjes.
Er zijn 10 harlekijn pups geboren en 4 black/tan.
1 black/tan reutje hebben we helaas moeten laten gaan.
Met de overige 13 gaat het uitstekend. Ze groeien als kool.

Nougat is een zorgzame mama. Ze voedt en ze poetst. Zonder bijvoeding zorgt ze voor haar kindjes.

HOERA HOERA HOERA!!

Nougat heeft de echo gehad bij Dierenkliniek Sleeuwijk om te kijken hoe het met de dracht ervoor stond.
En er waren een heleboel bevruchte eitjes te zien. Zelfs al mini skeletjes van de hondjes in ontwikkeling.
We verwachten een groot nest als alles goed gaat!!! Ik ben superblij met dit bericht!!
Eind maart worden er veel pupjes verwacht. Zowel Harlekijntjes als Black en Tan.

Keuze voor Oreo

Er werd mij gevraagd om iets meer over Oreo en mijn keuze voor hem te vertellen.

Een leuke vraag, want een goede reu kiezen is ook best een proces.

Als je op verantwoordelijke wijze een nest wilt fokken spelen er best wat dingen mee. Niet alleen of het een qua uiterlijk een leuke combi is. Zeker ook hoe de honden van binnen, en dan bedoel ik qua genetisch materiaal bij elkaar passen.
En dan ook zeker of beiden sociale honden zijn.

Heel veel kun je testen en dat hebben wij natuurlijk ook beiden gedaan, zoals je kunt lezen bij de omschrijving van allebei de honden.

Uiteraard hebben we hier ook te maken met de rasstandaard en de fokbepalingen die hier aangekoppeld zijn en die vastgelegd zijn. Heel belangrijk.

Binnen de Beauceron Vereniging Nederland, is het een extra eis om ook op Ectopisch Ureter te testen. Ik hecht hier veel waarde aan, omdat het best wel eens voorkomt bij veel rassen en ook bij de Beauceron.  Als je het niet als een verplichte test stelt, hoef je ook niet bekend te maken als fokker als zoiets voorkomt, dat komt het ras bepaald niet ten goede. Het wordt dan als iets onbelangrijks neergezet. En dat is het zeker niet.

Ectopisch betekent buiten zijn normale ligging. In dit geval monden de ureters van de hond, die vanaf de nieren komen, dan niet uit in de blaas, maar er buiten, waardoor de hond continu urine verliest. Steeds druppelt. De hond wordt nooit zindelijk, want die heeft daar geen controle over.  Met een simpele test van de ouderdieren kun je dus een hoop ellende proberen te voorkomen. Zowel bij Nougat als Oreo monden de ureters ruimschoots in de blaas uit.

Voor mijzelf wilde ik niet zomaar een nest fokken, het moest ook een bijdrage zijn aan de populatie. Te vaak zie je dat steeds dezelfde reu gebruikt wordt, daar schuilt een gevaar in. Oreo is een reu van Franse komaf en in Nederland nog niet ingezet. Ook door zijn jeugdigheid. Zijn genen zijn dus nog niet op grote schaal vererft.

Keuze voor het uiterlijk:
Ik hou van het uiterlijk van een Harlekijn. Ik vind ze prachtig met hun gemêleerde vacht.
Black and Tan vind ik mooi, maar de vacht van een Harlekijn heeft iets specialers.
Over smaak valt uiteraard te twisten. Ik wilde in ieder geval graag een dekking met een Harlekijn en de keuze viel op Oreo, omdat ik hem prachtig vind.

Gedrag van de reu:
Oreo is een lieve reu. Hij is sociaal in de omgang en ook vriendelijk en niet opdringerig tegen Nougat. Hij wist wat hij moest doen, maar met respect voor haar.
Hij heeft een mooie bouw, goede bespiering en zijn houding en gedrag stonden mij aan. Zelfverzekerd maar niet agressief. Hij stond er gewoon. Een prachtige reu!
Dit zijn belangrijke eigenschappen omdat het uiteindelijk in de eerste plaats sociale huishonden moeten kunnen worden. Dat ligt uiteraard niet alleen aan hun karakter, maar zeker ook aan hun opvoeding. Daarom zijn deze basis karaktereigenschappen belangrijk. Zowel van Oreo als van Nougat uiteraard.

Genetische bepaling:
Er zijn programma’s om het inteelt-coëfficiënt uit te rekenen. Je kunt op die manier onderzoeken of er niet te veel dezelfde voorouders voorkomen bij beide hondenfamilies. Door inteelt kunnen mogelijk ongezonde pups geboren worden. Of je kunt bepaalde erfelijk overdraagbare ziekten in fokken.
Van zo’n programma, een grote Beauceron database,  heb ik ook gebruik gemaakt om de keuze voor de reu te bepalen. De uitkomst was ruim binnen de gestelde marge.

Als extra om te kijken of de honden genetisch bij elkaar passen, vond ik het fijn om van de mogelijkheid gebruik te maken om een DNA-test te doen. Niet dat hier een aandleiding voor was, maar er wordt in zo’n test zo uitgebreid onderzoek gedaan om allerlei genetische afwijkingen op te sporen. Het is een enorm uitgebreide test, waarbij als er iets afwijkende zou zijn, dit er zeker uit zou komen.
Ook de eigenaar van Oreo wilde dit laten onderzoeken.
Het is een simpel onderzoek, waarbij je een swabje (soort wattenstaafje) door het mondslijmvlies haalt. Het DNA wat daarmee verkregen wordt kan daarmee onderzocht worden. Hieruit kwam gelukkig bij beide honden niets afwijkends.
Dit was nog een bevestiging dat de keuze van deze combinatie een weloverwogen en goede was.
Uiteraard blijft het altijd een natuurlijk proces vanaf de bevruchting tot de geboorte en de verder ontwikkeling van de pups. Maar door er op deze manier mee om te gaan heb ik wel voor mezelf het idee er alles aan gedaan te hebben om een mooi en gezond nest te fokken.

Dekking plaatsgevonden

Maandag 25 januari heeft de dekking plaatsgevonden van Nougat ( Nici Vayou de la Bergerie d’Hirthe) met Oreo (Oreo Blue de la Dynasty de la Freya). Eind februari hopen we te weten of we pupjes verwachten!!!

Voor de dekking van onze Nougat hebben we een knappe Franse Harlequin reu gezocht. Eigenaar is Dinette Bos- Schrijver. Zijn naam is: Oreo Bleu de la Dynasty de la Freya. Hij is geboren op 15-05-2018. Het is de eerste keer dat hij mag gaan dekken. Hieronder zijn stamboom en gezondheidsuitslagen.

Gezondheid

Uitslag HD A  – (16-9-2019)

Uitslag ED – VRIJ  (16-12-2020)

Uitslag Ectopisch Ureter – VRIJ

Nederlands Jeugdkampioen.

Stamboom