Uiteraard hebben we hier ook te maken met de rasstandaard en de fokbepalingen die hier aangekoppeld zijn en die vastgelegd zijn. Heel belangrijk.
Binnen de Beauceron Vereniging Nederland, is het een extra eis om ook op Ectopisch Ureter te testen. Ik hecht hier veel waarde aan, omdat het best wel eens voorkomt bij veel rassen en ook bij de Beauceron. Als je het niet als een verplichte test stelt, hoef je ook niet bekend te maken als fokker als zoiets voorkomt, dat komt het ras bepaald niet ten goede. Het wordt dan als iets onbelangrijks neergezet. En dat is het zeker niet.
Ectopisch betekent buiten zijn normale ligging. In dit geval monden de ureters van de hond, die vanaf de nieren komen, dan niet uit in de blaas, maar er buiten, waardoor de hond continu urine verliest. Steeds druppelt. De hond wordt nooit zindelijk, want die heeft daar geen controle over. Met een simpele test van de ouderdieren kun je dus een hoop ellende proberen te voorkomen. Zowel bij Nougat als Oreo monden de ureters ruimschoots in de blaas uit.
Voor mijzelf wilde ik niet zomaar een nest fokken, het moest ook een bijdrage zijn aan de populatie. Te vaak zie je dat steeds dezelfde reu gebruikt wordt, daar schuilt een gevaar in. Oreo is een reu van Franse komaf en in Nederland nog niet ingezet. Ook door zijn jeugdigheid. Zijn genen zijn dus nog niet op grote schaal vererft.
Keuze voor het uiterlijk:
Ik hou van het uiterlijk van een Harlekijn. Ik vind ze prachtig met hun gemêleerde vacht.
Black and Tan vind ik mooi, maar de vacht van een Harlekijn heeft iets specialers.
Over smaak valt uiteraard te twisten. Ik wilde in ieder geval graag een dekking met een Harlekijn en de keuze viel op Oreo, omdat ik hem prachtig vind.
Gedrag van de reu:
Oreo is een lieve reu. Hij is sociaal in de omgang en ook vriendelijk en niet opdringerig tegen Nougat. Hij wist wat hij moest doen, maar met respect voor haar.
Hij heeft een mooie bouw, goede bespiering en zijn houding en gedrag stonden mij aan. Zelfverzekerd maar niet agressief. Hij stond er gewoon. Een prachtige reu!
Dit zijn belangrijke eigenschappen omdat het uiteindelijk in de eerste plaats sociale huishonden moeten kunnen worden. Dat ligt uiteraard niet alleen aan hun karakter, maar zeker ook aan hun opvoeding. Daarom zijn deze basis karaktereigenschappen belangrijk. Zowel van Oreo als van Nougat uiteraard.
Genetische bepaling:
Er zijn programma’s om het inteelt-coëfficiënt uit te rekenen. Je kunt op die manier onderzoeken of er niet te veel dezelfde voorouders voorkomen bij beide hondenfamilies. Door inteelt kunnen mogelijk ongezonde pups geboren worden. Of je kunt bepaalde erfelijk overdraagbare ziekten in fokken.
Van zo’n programma, een grote Beauceron database, heb ik ook gebruik gemaakt om de keuze voor de reu te bepalen. De uitkomst was ruim binnen de gestelde marge.
Als extra om te kijken of de honden genetisch bij elkaar passen, vond ik het fijn om van de mogelijkheid gebruik te maken om een DNA-test te doen. Niet dat hier een aandleiding voor was, maar er wordt in zo’n test zo uitgebreid onderzoek gedaan om allerlei genetische afwijkingen op te sporen. Het is een enorm uitgebreide test, waarbij als er iets afwijkende zou zijn, dit er zeker uit zou komen.
Ook de eigenaar van Oreo wilde dit laten onderzoeken.
Het is een simpel onderzoek, waarbij je een swabje (soort wattenstaafje) door het mondslijmvlies haalt. Het DNA wat daarmee verkregen wordt kan daarmee onderzocht worden. Hieruit kwam gelukkig bij beide honden niets afwijkends.
Dit was nog een bevestiging dat de keuze van deze combinatie een weloverwogen en goede was.
Uiteraard blijft het altijd een natuurlijk proces vanaf de bevruchting tot de geboorte en de verder ontwikkeling van de pups. Maar door er op deze manier mee om te gaan heb ik wel voor mezelf het idee er alles aan gedaan te hebben om een mooi en gezond nest te fokken.