Beauceron

Waarom de Beauceron

Ik heb in de zoektocht naar een bij ons passende hond, de meest uiteenlopende hondenrassen bekeken en kwam tot de conclusie, dat een herdershond het type hond is dat bij ons als persoon het beste past. Nu was de vraag welke herdershond het moest worden er zijn nogal wat soorten.

Het moest een hond worden die zelfstandig, baasgericht, slim en hierdoor leergierig, maar ook waaks was. 

De Beauceron was geen ras waar ik veel over gehoord of gelezen had.

Onze buren van een eind verderop, kwamen op een avond voorbij lopen met hun hond. We vonden het een prachtige hond en raakten met hen in gesprek. Laat die hond nou precies alle kenmerken hebben die wij graag wilden.

En ja dat was een Beauceron.

Dus ik ben in die week erop volgend van alles op internet gaan lezen over de Beauceron en werd alleen maar nog enthousiaster over dit ras.

We bespraken het samen en wisten: dit moest onze nieuwe hond gaan worden!

We gingen ook met een georganiseerde strandwandeling mee. Hier waren een heleboel Beaucerons bij elkaar, op die manier kregen we een goede indruk van de hond en zo konden we ook met eigenaren praten en hun vragen stellen over het ras.

Ik heb op websites gekeken en kwam een lijst tegen met fokkers, deze hadden veelal een link naar hun eigen website. Op die manier kon ik wat inzicht krijgen over hoe deze mensen fokken en wat ze belangrijk vinden voor hun pups, maar ook hoe ze leven, of ze ook andere dieren hebben net als wij.

En wat ze belangrijke waarden vinden om een nest te fokken.

Daar had ik zelf namelijk ook wel een lijstje met wensen over.

Zo wilde ik weten welke ziekten en afwijkingen (oa. HD, ED, Ectopische Ureter en agressie) er bij de Beauceron voorkwamen en hoe de door mij te kiezen fokker omging met die wetenschap.

Het willen testen en kijken naar de combinatie met de reu. Inteelt percentages enz. Het was niet zomaar dat ik de eerste de beste pup wilde nemen. Ik wilde een fokker die een bijdrage wilde leveren aan het fokken van het ras, Beauceron, en die niet voor eigen ego zou gaan. Dat had ik te vaak gezien.

En een fokker die het ook belangrijk vindt om sociale huishonden te fokken, waarbij ik kinderen met een gerust hart, uiteraard onder toezicht, kan laten spelen.

SONY DSC

Onze keuze viel op De la Bergerie d’Hirthe. Ik belde op en had een fijn gesprek met de fokker, Cora.  Zij vertelde dat het nog wel een jaar zou duren voordat er mogelijk een pup voor ons beschikbaar zou zijn. Door dit prettige gesprek, het herkenbare landelijke leven, nou ja, gewoon de klik, wilde ik graag wachten op een pup.

We gingen bij hun op bezoek om kennis te maken met de honden en hierdoor ook een beeld te krijgen van hoe de hond in de eigen omgeving is. En dat beviel ons.

En eindelijk na dat jaar, was daar de pup voor ons. Onze Nougat. Ze was het lange wachten meer dan waard. Ze is zo leuk.

Ik wilde graag een teefje, omdat ik altijd het verlangen had om ooit een nestje te fokken.

Maar eerst maar eens opgroeien en opvoeden.

Na een goed jaar kwam daar zelfs nog een teefje, onze Oluk, bij.

Eigenschappen van de Beauceron

Ik ben lid van de Beauceronvereniging Nederland, op hun site kun je allerlei informatie vinden. Deze site kan ik dus van harte aanbevelen om eens een kijkje te nemen. Met hun toestemming mocht ik het onderstaande overnemen. Het geeft een duidelijk beeld van de karaktereigenschappen en bijzonderheden van de Beauceron. Dit kan helpen bij de keuze wel of niet voor dit ras.

(bron: Beauceronvereniging Nederland)

Er zijn vele manieren om een hondenmaatje te zoeken. Soms vergeten geïnteresseerden zich goed te oriënteren op de eisen die bepaalde rassen van hun verlangen. Zoek je een hond met een hoge aaibaarheidsfactor of juist een hond om huis-en- haard te bewaken? Wil je graag sporten en veel bewegen met de hond of heb je daar eigenlijk geen tijd voor? Hoeveel tijd kan en wil ik iedere dag besteden? Hoeveel geld kan en wil ik aan mijn pup of hond uitgeven? Durf ik een hond met voorgeschiedenis aan? Welke fokker is een vertrouwd adres? Wil ik een reu of teef? Er is dus nogal wat om vooraf over na te denken.

De Beauceron, een Franse herdershond, is geen teruggefokt of samengesteld ras. De Beauceron kenmerkt zich door moed, snelheid, uithoudingsvermogen, vastberadenheid, oplettendheid en ook gehechtheid, volgzaamheid en fijngevoeligheid. Hij/zij is krachtig gespierd, robuust, respectvol en beschikt over stevige botten. Door de imposante verschijning dwingt hij/zij respect af. Ondanks de forse bouw is hij/zij verrassend lichtvoetig, atletisch en gemakkelijk in de beweging. Zijn/haar donkere ogen hebben een rustige en verstandige uitdrukking.

De hedendaagse Beauceron stamt af van de honden die in de negentiende eeuw, en waarschijnlijk al veel eerder, in gebruik waren bij de boeren en buitenlui in de streek ten zuiden van Parijs. Hier werden schapen geweid op land waar geen hek omheen stond en vaak werd van weideplek veranderd door de schaapherder en zijn honden. Juist in dit werk waren Beaucerons zeer bedreven met een sterke drang om initiatief te nemen en zelfstandig te werken. Inmiddels is er bijna geen werk meer voor onze Beaucerons maar dat weten zij nog niet!  Ze hebben, door vererving, nog steeds de eigenschappen die hen geschikt maakte voor moeilijk zelfstandig werk.

De opvoeding van een Beauceron dient niet onderschat te worden en kan de eerste twee jaar erg veel tijd en energie kosten. Een Beauceron baas moet zijn hond zorgvuldig en consequent benaderen, met een zeer vaste maar nooit harde hand. De Beauceron heeft een grote hekel aan een onrustige baas, hectische toestanden en van gebrulde bevelen en bruut optreden zal hij in de war raken, zenuwachtig worden en zich soms zelfs bang en/of agressief uitten. Zij kunnen enorm veel leren mits op een aan hun aard en aanleg aangepaste manier. Sommige mensen noemen nervositeit en soms zenuwachtig gedrag “temperament”, maar de Beauceron die constant blaft, voortdurend in beweging is zelfs wanneer zijn baas dat niet is, voortdurend hijgt ook als het niet warm is compleet over zijn toeren!

De Beauceron is loyaal naar zijn/haar gezin en, mits goed gesocialiseerd, lief en vriendelijk voor kinderen maar zeker geen allemansvriend. We willen hier wel graag een misverstand uit de wegruimen: er bestaan geen honden die kindvriendelijk geboren worden!  Voor elke hond van ieder ras geldt dat hij moet leren en ervaren dat kinderen leuke (speel)kameraadjes kunnen zijn. Wel is het zo dat dit leerproces bij het ene ras wat sneller en gemakkelijker zal verlopen dan bij het andere ras. Wanneer u een pup wilt kopen die (zoveel mogelijk) “kindvriendelijk” is, dan is het minstens zo belangrijk dat u er op let dat de hond al veel positieve ervaringen heeft opgedaan met kleine kinderen (het liefst al als jonge pup), dan dat u let op het ras. Ook moet een kind leren omgaan met de hond en respect opbrengen voor de hond. Zonder u bang te willen maken willen we  benadrukken dat u niet voorzichtig genoeg kunt zijn wanneer het gaat om de veiligheid van uw kind in de omgang met een hond. Want zelfs een hond die geleerd heeft om “kindvriendelijk” te zijn, kan bijten wanneer de omstandigheden in de ogen van de hond daartoe aanleiding geven!

Het verzorgen van een Beauceron is tamelijk eenvoudig. Zo nu en dan borstelen over zijn stevige, harde en korte vacht, met name in de ruiperiode, is voldoende. Regelmatige beweging is onontbeerlijk. De Beauceron wordt diep ongelukkig bij ’s morgens en ’s avonds een kort plasrondje, en verder niets en/of acht uur of langer eenzame opsluiting en een baas die in het weekend moet uitrusten in de luie stoel.

De Beauceron is een gezond ras dat geen noemenswaardige gezondheidsproblemen kent, al betekent dat natuurlijk niet dat er nooit een individu met een gezondheidsprobleem is. Sinds 2015 verplichten de beide rasverenigingen hun fokkers om ouderdieren te laten testen op heupdysplasie. Beauceron Vereniging Nederland gaat een stap verder en verplicht daarnaast ook om ouderdieren te testen op elleboogdysplasie. Agressiviteit is in de rasstandaard uitdrukkelijk als ongewenst beschreven, net als overdreven schuwheid. Het fokken met dieren die een epilepsie-historie kennen wordt door beide rasverenigingen ten zeerste afgeraden.

Bij de keus voor een Beauceron kiest u voor een sensitieve, energieke, grote, sterke hond die nadrukkelijk behoefte heeft aan contact met de baas. Een baas waar hij/zij graag voor werkt, die hij/zij gehoorzaamt en die zijn/haar neiging zelfstandig te reageren op situaties waardeert en in goede banen kan leiden zonder dat initiatief te bestraffen. De Beauceron zien we inmiddels bij o.a. Gehoorzaamheid, Waterwerk, CaniCross, VZH, Speuren, Behendigheid, IPO, BikeJöring, Steppen, Rally-O, Treibball, Schapendrijven, Hooperen, Reddingshondenwerk en Breitensport. Let op: Voor sommige van deze sporten is een ontheffing werk-trekhonden nodig. Uiteraard start een pup met een puppycursus en niet meteen met lopen naast de fiets of behendigheid. Wacht met het beoefenen van fysiek zwaardere sporten totdat de Beauceron zo’n 2 jaar oud is. Verstandelijk, ‘tussen de oren’ dus, is de Beauceron een laatbloeier. Hoge verwachtingen en veel druk werkt averechts. Ook is niet gezegd dat elke combinatie baas-hond geschikt is voor alle vormen van sport en spel..

Als de Beauceron de klik heeft met jou is het een onnavolgbare kameraad die door dik en dun gaat voor jou als baas en u zult eraan verknocht raken en daarmee een fantastische vriend(in) hebben voor zijn/ haar hondenleven!